Kunnen jullie ons iets over de Stroopclub vertellen?

Als ik aan internationale Nederlandse business denk, denk ik vooral aan water management, havens, maritieme technologie, logistiek en techniek.

Maar hey... Niks nóg traditioneler dan onze eigen oer-Hollandse stroopwafels toch?

En met zoveel Amerikanen op een continent, lijkt daar toch ook een enorme markt te zijn. Te bedenken dat zo'n 20 bedrijven in Nederland ervan kunnen leven met 17 miljoen inwoners (en een berg export uiteraard), terwijl wij hier in Texas de enigen zijn voor 27 miljoen inwoners!

Met een 'gewonnen' Greencard op zak, was de stap om gewoon maar te vertrekken toch wel erg aanlokkelijk. Zo hebben we onze carrières bij de overheid en in recruitment in Rotterdam vaarwel gezegd, een professionele stroopwafel-bak-workshop gevolgd en de dag voor vertrek een stroopwafelijzer ingekocht. Dat ding weegt wel 25 kilo, maar in twee delen opgesplitst past dat prima met wat kleren in twee koffers. En zo kwamen we aan in een Airbnb in Zuid Austin op 1 september 2015. Na veel experimenteren met lokale ingrediënten, veel proeven en vooral veel gedoe en geregel en ontelbare fouten zijn we ondertussen 12 maanden verder. De Stroopclub verzorgt onder andere bedrijfs- en feestcatering en relatiegeschenken. Onze stroopwafels liggen in 35 winkels en koffie shops in Austin en we hebben twee pick up points voor klanten. Daarnaast staan we op twee markten en hebben we een online store. Binnen dit jaar zijn we een lokaal aanwezig en succesvol, zelfs al winstgevend bedrijf geworden. Zou stiekem toch best een leuk item maken voor 'Ik vertrek'. :)

 

Waarom heeft de Stroopclub voor Texas  gekozen? 

In eerste instantie lijkt Texas wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze. Wij Nederlanders denken toch vooral aan uitgestrekte vlaktes, woestijnen, droogte, tumbleweeds, cowboys en westerns. Nu lijkt het werkelijk ook vaak echt of we midden in een film zijn beland, maar er is hier nog zoveel meer te beleven!

Een van de belangrijkste redenen waarom we voor Austin hebben gekozen, is het klimaat. Het is hier vrijwel altijd zonnig en lekker warm. Buiten het weer om, is ook het belastingklimaat erg aantrekkelijk voor zowel de bedrijven als de medewerkers gezien de lage inkomstenbelasting. Austin groeit hard, maar wat betreft levensonderhoud is de stad nog prima betaalbaar, zeker vergeleken met California of de Noord-Oost kust. Door deze groei zijn veel mensen nieuw, staan deze nieuwe mensen ook open voor nieuwe dingen. Ook opvallend, half Texas wel heeft iets Nederland door hun afkomst, reizen of werk. Austin vergelijken wij een beetje met Rotterdam. Dynamisch, ondernemend, buzzing, multiculti, groeiend, veel muziek, kunst en cultuur. Daarnaast hebben we hier ontelbare prachtige hike&bike trails in de achtertuin en is er werkelijk niets mooiers dan een road trip door het prachtige afwisselende landschap van Texas. We hebben alleen nog nooit een echte 'tumbleweed' gespot. ;)

 

Welk advies willen jullie meegeven aan Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in Texas?

Ondanks dat we er allemaal hetzelfde uitzien, dezelfde televisie shows en films bekijken en dezelfde muziek beluisteren, zijn onze culturen toch wezenlijk verschillend. Dat merken we ook in het zakendoen hier. Ik denk dat we het er allemaal hier over eens zijn dat onze directe manier van communicatie hier niet altijd doel treft. En andersom is het vaak vreselijk lastig om eerlijke feedback te verkrijgen van Texanen. Nog een voorbeeld, in Nederland ben je er bijvoorbeeld al aan gewend dat vrijwel alle informatie online op te zoeken is. Het internet is werkelijk je toevluchtsoord voor alle vragen en kwesties omtrent wet- en regelgeving, instanties, diensten vergelijken etc. Zodra je hier voet aan wal zet... Vergeet het maar! We hebben gemerkt dat we hier gewoon overal moeten aankloppen. Overheids instanties, health department, banken, overal gewoon mensen opzoeken en aanspreken. Iedereen hier is vriendelijk, is behulpzaam, gunt je het succes, wil dat je slaagt. Southern friendliness is echt oprecht. En dat is wel het grootste verschil in houding die we hier ervaren. En het allerbelangrijkste advies dat we kunnen geven? Gewoon gaan! Neem die stap, wees ondernemend, volg je droom met je hersenen en je hart en ga ervoor!

Tako en Chantal


Wilt u meer weten over de Stroopclub, bezoek dan de website: www.stroopclub.com