Kan je ons iets vertellen over de stad Maastricht?

 Maastricht is de oudste en een van de mooiste en meest bezochte steden in Nederland. De kracht van de Maastricht bestaat uit een combinatie van de innovatieve economie, de internationale ligging en een inspirerende leefomgeving. Een stad die werkt op verschillende niveaus. In de eerste plaats als onderdeel van de provincie Limburg, maar ook op het niveau van Brainport en de Euregio Duitsland-Nederland-België. Maastricht is de gateway naar Europa en verder. Maastricht is de thuisbasis van onderzoek, distributie en EMEA financiën, klantenservice, sales & marketing, hoofdkantoor van Medtronic, Boston Scientific, Bayer, Medrad, Acist Medical, en nog veel meer bedrijven gericht op farmacie, bio materiaal en medische apparaat.

De snel groeiende kenniseconomie in Maastricht is vooral zichtbaar in de Brightlands campussen, waar kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken. De campussen zijn de drijvende kracht in deze regio, ze werken samen met een aantal grote bedrijven die deze visie delen. Samen met de Chemische sector, Life Science and Health en innovatieve dienstverlening is de regio Maastricht ook een belangrijke speler in gezondheidszorg, hernieuwbare energie, klantenservice, logistiek en vrije tijd.

Maastricht: een internationale universiteit stad in het hart van Europa met een uitstekende kwaliteit van het leven. Opkomende (medtech) bedrijven vestigen hier hun Europese hoofdkwartier om de productie en R & D van hun technologieën met lokale wetenschappers en technologie partners voort te zetten, en de omzet en marketing van hun producten te laten groeien in de EMEA-markten.

 

Wat is de relatie tussen de gemeente Maastricht en Texas?

Al vele jaren zijn er uitwisselingsprogramma’s tussen de economische partners uit Houston,  zoals de Greater Houston Partnership, Centerpoint Energy, Pearland, Conroe, de Woodlands en de Gemeente Maastricht geweest. Het delen van economische ontwikkelingen en elkaars netwerken helpt bedrijven die willen investeren of die hun activiteiten willen uitbreiden. Vanaf het begin was de 'connection' tussen de betrokkenen sterk en gericht  op gezamenlijke doelstellingen om samen te werken.

Ik vertegenwoordig de stad van Maastricht in Nederland en de Maastricht Health Campus, als directeur Business Development en Buitenlandse Investeringen. Tijdens mijn bezoeken aan Texas /Houston, ben ik geïnteresseerd in ontmoetingen met de medische technologie bedrijven - met name met die bedrijven die producten ontwikkelen die overeenkomsten hebben met de reguliere medische sectoren in de Maastricht Health Campus. Dat zijn hart- en vaatziekten, kanker, neurologische aandoeningen, volksgezondheid, en geestelijke gezondheid. Andere focusgebieden zijn radiologie, bio materialen, medische hulpmiddelen, celkweek, en nanodiagnostiek.


 
Wat voor advies kan je geven aan Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in Texas?

Zaken doen in de VS is anders dan zaken doen in Nederland. Als ondernemer moet je je aanpassen aan de Amerikaanse manier van omgaan met klanten, medewerkers en de autoriteiten. De 'directe' aanpak zal niet helpen en wordt zelfs niet gewaardeerd. Leer van ervaren Nederlandse ondernemers in de VS en pas uw stijl van zaken doen aan naar uw Amerikaanse klanten en medewerkers. Maar behoud die belangrijke Nederlandse praktische en nuchtere mentaliteit; dat wordt zeer gewaardeerd.

Mijn advies is ook gericht op de Amerikaanse ondernemers die zaken willen doen in Maastricht. Zowel in Texas als in Maastricht is er een uitgebreid netwerk van contacten tussen Texas / Houston en de economische ontwikkelaars van Maastricht. Texaanse bedrijven die willen uitbreiden naar Europa en vice versa kunnen profiteren van contactpersonen die direct toegang bieden tot onderzoeksinstellingen, internationale bedrijven, overheden en wet- en regelgeving. En het belangrijkste: het netwerk  ‘Texas-Houston-Maastricht’ bestaat uit betrouwbare, economische ontwikkelaars die gratis werken! 

Marc Croijmans
Director Business Development


Wilt u meer weten over de gemeente Maastricht, bezoek dan de website: www.gemeentemaastricht.nl