Ben je op zoek naar een interessante stage-plaats? Wellicht is een leerzame stage bij het NBSO-Texas kantoor wel iets voor jou! Lees hieronder de ervaringen van onze stagiaires.

Vacatures stagiaires

Rutger Buijs

“Wow, wat een bijzondere kans!” was mijn eerste gedachte toen ik zag dat het NBSO Texas op zoek was naar een stagiair die een marktonderzoek moest uitvoeren in de aerospace markt van Texas. Bij het lezen van het woord aerospace had ik meteen een aantal indrukwekkende associaties zoals NASA, Boeing en de F-35, daarnaast kon ik de stage ook nog doen in Houston, oftewel super interessant.

Na te horen hebben gekregen dat ik geselecteerd was voor de stage, begon het allemaal in Nederland bij de NAG (Netherlands Aerospace Group) in Delft van waaruit ik in een aantal weken een groot aantal bedrijven en organisaties heb mogen bezoeken om een beeld te krijgen van de aerospace markt in Nederland. Aerospace heeft geen directe relatie met mijn bachelor Econometrie, daarnaast is aerospace ook nog een erg complexe markt, dit maakte mijn onderzoek een echte uitdaging. Eenmaal in Houston ging ik vanuit de Federal Reserve, waar het NBSO gevestigd is, iedere dag aan de slag met mijn onderzoek. Samen met mijn collega’s Saskia en Daniel zaten we met z’n drieën op kantoor, tenzij Saskia op reis moest voor het NBSO, dan waren we met z’n tweeën.

Houston en de V.S. slokten mij al gauw op in hun sport cultuur, waarin sporten als (American) football, basketball, ijshockey en honkball de hoofdrol spelen, overal waar je komt hangen wel tv’s waar deze sportwedstrijden op uitgezonden worden. Het bezoeken van Houstons sport teams heb ik dan ook als heel gaaf ervaren.

De vorige stagiairs hadden me aangeraden om contact op te nemen met stagiairs van andere consulaten en dat is enorm waardevol gebleken, ik ben onder andere goed bevriend geraakt met iemand op het Noorweegse consulaat met wie ik iedere dinsdag ging voetballen.

Naarmate de tijd vorderde kwam ik met steeds meer interessante partijen in contact voor mijn rapport via bijvoorbeeld conferenties die ik heb kunnen bijwonen. Helaas liep ik ook tegen het probleem aan dat ik mezelf geregeld verloor in bepaalde onderwerpen, ik wilde het zo grondig onderzoeken voordat ik het in me verslag betrok dat dat mijn planning in de weg stond.

Nu mijn tijd in Houston voorbij is besef ik al te goed hoe geweldig het daar is geweest en hoeveel ik heb geleerd. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om stage te mogen lopen op het NBSO Texas.

Mark Ardesch

Gedurende het derde jaar van de Bachelor opleiding Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik stage mogen lopen bij het Netherlands Business Support Office (NBSO) Houston. Van september tot en met december 2016 heb ik als stagiair de diverse diensten die het NBSO aanbiedt op gebied van handelsbevordering kunnen ervaren en heb ik vier maanden het echte Amerikaanse leven kunnen ervaren in een van de grootste steden van de Verenigde Staten.

Het team. Samenwerken met drie fantastische collega’s, wonen in een geweldige stad en werken binnen een erg inspirerend kantoor heeft er toe geleid dat mijn ‘Texas-tijd’ een onvergetelijke periode is geworden. Het kantoor staat onder leiding van Saskia Pardaans, de Chief Representative. Ik heb Saskia leren kennen als een fantastisch persoon wie gedreven en gepassioneerd is in haar werk. Mariella Priem, Deputy Representative, is een erg enthousiaste en prettige collega om mee samen te werken. Mariëlle heeft als mijn stagecoach een erg belangrijke invloed gehad op mijn stageverslag, wat de Erasmus Universiteit beoordeeld heeft met een 8.0. Elene Lenders en ik begonnen in september tegelijkertijd aan onze stage bij het NBSO Houston. Naast dat Elene en ik goed met elkaar konden samenwerken, was het altijd erg gezellig om de Amerika avonturen met elkaar te delen. 

De werkzaamheden. Tijdens mijn vier maanden in Houston heb ik onderzoek gedaan naar een uitdaging binnen het NBSO-netwerk. Mijn onderzoek heeft zich namelijk gefocust rond het vraagstuk: ‘Hoe kan het NBSO Houston op een effectieve manier haar naamsbekendheid in Nederland vergroten?’. Bestaand onderzoek omtrent het NBSO-netwerk, het RVO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken vormden de basis van mijn onderzoek. Vervolgens heb ik in samenwerking met mijn collega’s verschillende enquetes en interviews afgenomen onder medewerkers van het Buitenlandnetwerk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en onder Nederlandse bedrijven in Texas vormden. Deze enquetes en interviews vormden aanvullende inzichten op bestaand onderzoek en hebben geleid tot een doelgericht adviesrapport. Naast het schrijven van mijn onderzoek heb ik mee mogen werken aan de dagelijkse werkzaamheden van het NBSO Houston. Zo heb ik aan verschillende zakenpartnerscans mogen meewerken en heb ik mee mogen werken aan de ontwikkeling van verschillende handels bevorderende activiteiten. Absolute hoogtepunten waren de bedrijfsbezoeken aan Nederlandse ondernemers in Texas samen met Saskia en Mariëlla.

De stad. Tot slot zou ik de stad Houston willen omschrijven als hele dynamische stad. Typisch Amerikaans kent Houston veel grote sportclubs. Mijn favoriete sportclubs van Houston zijn absoluut de Houston Dynamo’s, de Houston Rockets, de Houston Astros en de Houston Cougars. Daarnaast kent de stad de jaarlijkse Houston Rodeo en vond in februari 2017 de 51e editie van de Super Bowl in Houston plaats. Zelf woonde ik in een apartemenetencomplex in de wijk Midtown. Midtown staat bekend om de perfecte locatie, goede restaurants en geweldige nachtleven. Samen met mijn kamergenoot en studenten van de Rice University heb ik daarnaast een aantal keer de steden Austin en New Orleans bezocht, wat onvergetelijke stedentrips zijn geworden! Tot slot is Houston erg centraal gelegen, in het zuiden van Amerika dicht bij de Mexicaanse grens. Dit gaf mij de mogelijkheid om geweldige plekken als Yucatan en Miami te bezoeken.

Door enkele maanden in Houston te wonen kan iemand echt de Amerikaanse cultuur leren kennen. Sports, politiek, en contact met echte Amerikanen maakt een avontuur als stagiair bij het NBSO Houston absoluut geweldig. Houston heeft mijn hart gestolen, ik kom zeker terug!

 

Elène Lenders

Van september 2016 tot met februari 2017 heb ik stage gelopen bij het Netherlands Business Support Office in Houston, Texas. Als student in milieu economie onderzocht ik het potentieel van hernieuwbare energie in Texas en handels bevorderende mogelijkheden van het Nederlandse bedrijfsleven op dit gebied. Omdat Houston ook wel de ‘energy capital of the world’ genoemd wordt, bleek de locatie perfect.

Het was ontzettend leuk en uitdagend met professionals uit het bedrijfsleven en de academische wereld meer over hernieuwbare energie in Texas te weten te komen en dit in mijn rapport te verwerken. Ik kon zelfstandig aan de slag, maar daarnaast heb ik ook inzicht in de activiteiten en doelen van het NBSO gekregen. Op het kantoor was de sfeer altijd gezellig en iedereen ondersteunde me. Ik heb het als bijzonder en uniek ervaren dat dit kleine kantoor in het grote en uitgestrekte Texas, Nederland en haar topsectoren vertegenwoordigd. Gelukkig heb ik ook veel van Texas kunnen zien en diverse en mooie steden kunnen bezoeken. Ik zal zeker ook mijn dagelijkse rit naar het kantoor missen, wat op de skyline van Houston en de aanliggende rivier uitkijkt.

Al met al zou ik deze leerzame, leuke en inspirerende tijd hier nooit vergeten.

 

 


Cathelijn ten Kate

 

Daar stond ik dan, op 11 september met mijn koffers samen met Marloes (mijn mede-stagiaire) bij de immigratiebalie in Houston. Nu gaat het echt beginnen dacht ik. Na een interessante start te hebben gehad in Nederland, waar ik een aantal gesprekken heb gevoerd met belangrijke partijen binnen de zorg in Nederland, was het moment daar om te beginnen met mijn onderzoek in Texas. Van september tot (en met) december 2017 heb ik stage mogen lopen bij de NBSO Texas waar ik onderzoek deed naar de Life Science & Health sector in Texas. Hoe kan deze van meerwaarde zijn voor Nederlandse medische bedrijven, onderzoeksinstellingen en kennisinstituten, maar ook hoe kan Nederland van meerwaarde zijn voor Texas?

Ik heb dit onderzoek gedaan na het afronden van mijn bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Een speciale interesse ligt bij mij op de Life Science & Health sector. Dit betekende dat ik dit onderzoek ook ontzettend interessant en leuk vond om te doen. Het onderzoek doen in Texas heeft mij veel geleerd. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik heb veel gesprekken mogen voeren met hele interessante personen, heb met mijn rapport bij kunnen dragen aan een LSH plan voor Texas en heb in december 2017 mijn rapport mogen presenteren bij Taskforce Health. Maar niet alleen de interesse in de LSH sector maakte mijn tijd in Houston erg leuk, het kantoor, wonen in Houston, de mensen en alles wat ik gedaan heb in Texas maakte mijn stage compleet. Houston is onwijs leuk om te wonen. Wanneer ik voor mijn vertrek dacht aan Texas wist ik niet zo goed wat ik mij erbij moest voorstellen. Cowboys en ...?

Maar Houston heeft me verbaasd! Het is een stad die heel open en internationaal is. Het is een stad die je moet leren kennen om er te kunnen wonen maar wanneer je het eenmaal kent is het prachtig. Het is een stad in een staat die ontzettend in beweging is. En het is de stad waar de NBSO ligt. Een prachtig kantoor in een prachtig gebouw met een ontzettend leuke mede stagiair en twee ontzettend leuke collega's. Ik heb mij er thuis kunnen voelen en me er kunnen ontwikkelen. Naast het kantoor was het contact leggen met andere mensen in Houston ook erg leuk. Er zitten veel soortgelijke kantoren (als consulaten) uit andere landen in Houston. Dit maakte contacten leggen makkelijk en maakte dat Marloes en ik al snel een hechte vriendengroep hadden. Met deze vriendengroep en andere vrienden hebben we veel leuke dingen kunnen zoals tripjes maken naar andere steden in Texas of naar andere staten in Amerika. 

De tijd in Houston was leerzaam, professioneel, productief, interessant maar vooral onwijs leuk en gezellig! Deze ervaring en tijd zal ik nooit vergeten!