< Back

Vacancy: Chief Representative NBSO Houston

Vacancy: Chief Representative NBSO Houston
December 2020
  | Location:
Houston

Houston (Verenigde Staten): vacature chief representative NBSO

Voor het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Houston (Verenigde Staten) is per 1 januari 2021 de functie van Chief Representative (CR) vacant.

Texas is de op een na grootste staat van de VS qua omvang en bevolking (28,3 miljoen mensen). Het is de negende economie ter wereld. Texas is de # 1 exporteur in de VS en NL staat in de top 5 van bestemmingen

In verhouding tot Nederland staat Texas op nummer 1 wat betreft het creëren van banen (80.000 banen). Texas staat op nummer 1 wat betreft export naar Nederland ($ 9 miljard) en staat ook op nummer 1 wat betreft FDI ($ 10 miljard). Meer dan 240.000 Texanen hebben een Nederlandse afkomst en er zijn meer dan 100 Nederlandse bedrijven in Texas.

Texas heeft 's werelds grootste medische centrum (TMC) en Houston is de energie hoofdstad van de wereld. Texas heeft de meeste runderen, schapen, geiten en katoen. Texas bestaat dus niet alleen uit olie, gas en cowboys!

Het NBSO Houston is geopend in 2011 en richt zich op het ondersteunen van Nederlandse bedrijven – voornamelijk MKB – bij het betreden van de Texaanse markt. Daarnaast wordt actief gezocht naar kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in regionaal sterk ontwikkelde sectoren zoals Life Science and Health, Energy, Water en Agriculture. Het gebied dat het kantoor bestrijkt bestaat uit de staat Texas. Voor deze staat is een strategie ontwikkeld met economische prioriteiten die samen met het Consulaat-Generaal in Miami wordt uitgevoerd en waarin ook afspraken zijn gemaakt over de inzet van capaciteit.

Als Chief Representative is je kerntaak het geven van voorlichting en begeleiding aan individuele Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Texas. Daarvoor bouw je een uitgebreid relatienetwerk op met lokale/regionale autoriteiten en bedrijfsorganisaties. Je signaleert zakelijke mogelijkheden en deelt deze via diverse kanalen met de doelgroep in Nederland. Je organiseert regelmatig promotionele activiteiten (Netherlands Branding) en bezoek programma's voor delegaties en handelsmissies en je informeert over relevante ontwikkelingen in Texas.

NBSO Houston maakt een integraal onderdeel uit van het economisch netwerk in de VS en werkt nauw samen met het Consulaat-Generaal in Miami, het economisch cluster van de Ambassade, de vier andere Consulaten-Generaal (Atlanta, Chicago, New York, San Francisco), NBSO Los Angeles, de NFIA en het IA netwerk, onder inhoudelijke aansturing van het Hoofd Economie op de Ambassade.

Je rapporteert rechtstreeks aan de NBSO-thuisbasis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag. Ook ben je verantwoordelijk voor de resultaten en het beheer van het kantoor. Je geeft leiding aan de Deputy Representative (DR) op het kantoor in Houston.

Profiel

Je hebt een ondernemende geest en denkt vooral in kansen en mogelijkheden. Je hebt ruime ervaring als business developer, bij voorkeur bij verschillende bedrijven in verschillende bedrijfstakken. Je communiceert makkelijk met zowel MKB als met multinationals en je bent bekend met het belang van de topsectoren van Nederland. Je bent enthousiast, een goede netwerker en gaat graag een nieuwe uitdaging aan. Je hebt een pioniersgeest en bent een team speler. Je beschikt over een goed analytisch vermogen en bent bekwaam in schriftelijke rapportage, zowel in het Nederlands als het Engels.

Gevraagde kerncompetenties zijn: netwerken, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, initiatief, plannen en organiseren, samenwerken, bestuurssensitiviteit en integriteit.

Functie-eisen

 • Een voltooide opleiding (wo / hbo) bij voorkeur in een economische richting;
 • Beheersing van de Nederlandse taal op C2-niveau en de Engels taal op C1-niveau, zowel in woord als geschrift;
 • 5-7 jaar relevante ervaring gewenst, waarbij ervaring in de betreffende regio een pré is;
 • Ervaring met de Amerikaanse (business) cultuur en affiniteit met internationalisering en internationale marketing. Daarnaast aantoonbare leidinggevende werkervaring in het bedrijfsleven;
 • Aantoonbare ervaring met het organiseren van bijeenkomsten en promotionele activiteiten;
 • Ervaring in het zakendoen in een internationale omgeving;
 • Algemene kennis van de Nederlandse economie en affiniteit met de Amerikaanse  economie;
 • Voldoende kennis van de meest recente versies van relevante computerprogramma’s en sociale media (MS-Office, LinkedIn).

Werkzaamheden

Dienstverlening aan Nederlandse bedrijven

 • Het geven van voorlichting en begeleiding aan individuele Nederlandse bedrijven door o.a. het beantwoorden van handelsaanvragen en het uitvoeren van zakenpartnerscans;
 • Het organiseren van matchmaking programma's tijdens missies en het identificeren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven;
 • Informatie verstrekken aan het Nederlandse bedrijfsleven en RVO over handels- en samenwerkingsmogelijkheden en het volgen van ontwikkelingen in het werkgebied.

Overige dienstverlening
 • Het geven van voorlichting en begeleiding aan het lokale bedrijfsleven in geval van concrete import be hoeftes uit Nederland;
 • Nauwe samenwerking met de rest van het economische netwerk in de VS;
 • Het NBSO zal zich richten op handels- en investerings bevordering in brede zin. Extra aandacht gaat daarbij uit naar een aantal kansrijke sectoren in Texas. Voorbeelden hiervan zijn: Life Science and Health, Ports/logistics/energy en Resiliency;
 • Reversed matchmaking voor strategische inkomende missies en bedrijven met interesse voor investeringen in Nederland opsporen in Texas.

Export promotionele activiteiten

 • Zelfstandig (digitale) voorlichtingsbijeenkomsten, seminars en andere promotionele activiteiten organiseren;
 • Actief werken aan de zichtbaarheid van het kantoor d.m.v. de inzet van social media;
 • Bezoekersprogramma's organiseren voor bedrijfsorganisaties;
 • Lokale bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties voorzien van informatie over de Nederlandse economie.

Ondersteuning delegaties, missies en bezoekers

 • Verzorgen van bezoek programma’s voor economische missies van bewindslieden en hoge ambtelijke delegaties, alsook het assisteren bij de organisatie van economische missies van autoriteiten.

Netwerken

 • Het proactief onderhouden en verder versterken van een relatienetwerk in het werkgebied.

Exploitatie van het kantoor

 • In ruime zin verantwoordelijk voor een goede dagelijkse gang van zaken op het kantoor;
 • Verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting van de uitgaven voor het komende jaar en het jaarlijks tijdig opstellen van een werkplan voor het kantoor welke zal worden opgenomen in het economisch werkplan van de ambassade in Washington.

Overig

Het betreft een fulltime aanstelling voor een initiële periode van 2 jaar met een proeftijd van 2 maanden op grond van een arbeidsovereenkomst naar lokaal recht op basis van de arbeidsvoorwaarden zoals opgenomen in de Rechtpositieregeling lokale werknemers (RLW 2020) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de postuitwerking van de Verenigde Staten van Amerika 2020. Na twee jaar kan de arbeidsovereenkomst - bij gebleken geschiktheid - verlengd worden met een periode van 3 jaar. De functie van Chief Representative is ingeschaald op Rrlok functieschaal 9 met een minimum bruto salaris van USD 6.966 (loonnummer 0) bij een volledige werkweek van 40 uur. Inschaling in een loonnummer geschiedt op basis van het aantal jaren aantoonbare relevante werkervaring.  

Een antecedentenonderzoek kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Contactpersonen

Voor aanvullende informatie kunt u zich richten tot:  

Solliciteren

Sollicitanten worden uitgenodigd vóór 10 januari 2020 een motivatiebrief én CV te sturen aan nbso@rvo.nl met cc aan ruth.emmerink@minbuza.nl

Onvolledige sollicitaties zullen niet in beschouwing worden genomen.

Related News Items